HIDRATÁLJ ÉS TÖLTSD FEL
A SZERVEZETED VITAMINOKKAL

VITAMINDÚS ITALPOROK

Vegán | Cukormentes | Gluténmentes | Szerves kötésű összetevők

B12 spray

5 680 Ft

Vegán | Cukormentes | Gluténmentes
Kategória:

 

HATÓANYAG NEVE: MENNYISÉG MG/ 1 ADAG 700 MG (5 FÚJÁS NRV ÉRTÉK*
B12 vitamin 1 500 mcg 60 000%

Összetevők: tisztított víz, tartósítószer:
citromsav, Cink-glükonát, Metilkobalamin,
természetes málna aroma, édesítőszer: Szukralóz.

A B12 vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez

Alkalmazási javaslat felnőtteknek: napi 5 fújás egyszerre vagy elosztva

A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

25 C fok alatti hőmérsékleten, gyermekek elől elzárva, száraz, hűvös helyen.

Az EverHale vitamin metil-kobalamin formában tartalmazza a B12 vitamint. Ez a legjobb formája a B12-nek, sokkal jobb a hasznosulása, mint a cianokobalaminnak.
A csípőbél (ileum), a vékonybél utolsó szakasza a B12 felszívódásának és termelődésének fő központja.
Inkább a metil kobalamint keresd, mint a cianokobalamint.
A metil-kobalaminnal a májnak nem kell dolgoznia, hogy a B12-t használható formára alakítsa.

B12-vitamin vagy (kobalamin) vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A B-vitamincsoport tagja. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Az ajánlott napi bevitel felnőttek számára 2.4 µg, terhes és szoptató nők számára magasabb bevitel javallott.  https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

Előnyei:
Idegvédő hatása van, nemcsak a myelin képzésében vesz részt, de semlegesíti a táplálkozással és dohányzással bevitt idegkárosító cianidokat is. Hatásos lehet idegfájdalom, zsibbadás, fülzúgás esetén is.
A homocisztein szintjének csökkentésével a vérben mérsékli bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Segíthet megelőzni bizonyos ráktípusokat (pl. tüdőrák).
Hangulatjavító hatása lehet, így enyhítheti a depressziót.
Szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésében, illetve a sclerosis multiplex kezelésében.

És főleg: a B12-vitamin létfontosságú, a nem megfelelő bevitel vészes vérszegénységhez, idegkárosodáshoz vezethet.

Hiánytünetek:
Dermedtség a kezekben vagy lábakban
Tűszúrásérzet a kezekben vagy lábakban
Rosszkedv, depresszió
Problémás alvás
Memóriavesztés
Szédülés, egyensúly elvesztése

A B12 vitaminhiány gyakori tünetei többek között a következők:
fizikai kimerültség,
gyengeség,
sápadtság,
koncentrálási nehézségek,
zavartság,
szédülés,
izomgyengeség.

A B12 vitaminhiány leggyakoribb okai:
vegán vagy vegetáriánus étrend;
felszívódási zavar, például az emésztőrendszer megbetegedései miatt;
olyan gyógyszerek gyakori szedésétől, melyek a cukorbetegséget kezelik vagy a gyomorsav mennyiségét szabályozzák;
megnövekedett szükséglet, például várandósság vagy szoptatás alatt.
A következő cikket írta: Jennifer Blow dietetikus
Az alacsony B12-vitamin bevitel következtében fellépő vitamin deficit vérszegénységet és idegrendszeri rendellenességeket okozhat. Vegánok számára a B12-vitamin fogyasztás mikrotápanyagokkal dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők útján történhet.
megfelelő B12-vitamin bevitelnek olyan egészségügyi előnyei vannak, mint:
Esszenciális a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, mint a fehérje, szénhidrát és zsírok feldolgozása használható energiává – ez az egyik oka, hogy a B12-vitamin hiányban szenvedők enerváltnak érzik magukat
Alapvető az idegrendszer normál működéséhez, mivel hozzájárul az agy és izom közötti jelküldéshez az izom-összehúzódásért
Kulcsfontosságú a normál vörösvérsejt-képződéshez, ami az oxigént is szállítja az izmokhoz.

A B12-vitamin nagy koncentrációban van jelen olyan állati eredetű élelmiszerekben, mint bizonyos halfajták, tejtermékek és vörös húsok. Az emberi test egészséges működéséhez elengedhetetlen fontosságú vitamin megtalálható némely növényi alapú termékben is. Ilyenek például bizonyos szója termékek és növényi tejek. A kellő B12-vitamin bevitel nélkülözhetetlen a normál izomfunkciók fenntartásához és az egészséges energiatermelő anyagcsere-folyamatok megőrzéséhez. A szervezet kellő B12-vitaminnal történő ellátása nem csupán a fizikailag aktívak számára, de azoknak a személyeknek is fontos, akik nem élnek sportos életet. Vegán és vegetáriánus étrendet követő személyek számára különösen fontos a korábban ezen mikrotápanyag tudatos bevitele, mivel a növényi alapú élelmiszerek kisebb mennyiségben tartalmazzák általában.

Az életkor előrehaladtával a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken, így nem csupán a vegán étrendet követők számára fontos a megfelelő B12-vitamin fogyasztásra való törekvés.
Milyen hiánytünetekről ismerhető fel a nem elégséges B12-vitamin bevitel?
Enerváltság a megfelelő pihenés és étkezés ellenére.
Érzészavarok és szédülés felálláskor.
Végtaggyengeség és görcsök.
Halvány, fakó színű bőr. A B12-defficit következtében könnyedén lebomló vörösvérsejtek által megemelt bilirubin pigment felelős a bőrszín elváltozásáért.

A kórosan alacsony B12-vitamin szint okozhat vérszegénységet és idegrendszeri problémákat.

Szemben a legtöbb vitaminnal, a B12 rendkívül alacsony mennyiségben szükséges az emberi szervezet számára. A test hozzávetőleges B12 szükséglete napi 10 mikrogramm. A hiánytünetek kialakulásához akár 5 évre is szükség lehet, azonban a legtöbb esetben korábban jelentkeznek. A súlyosabb hiánytünetek megjelenéséhez több hónapon keresztül tartó elégtelen B12 bevitelre van szükség. Többnyire visszaállítható a vitamin deficit következtében fellépő egészségügyi kár és a hiány tüntetek megszűnnek a szükséges B12 bevitel megléte esetén. Jennifer Blow írta a cikket és fordította: Rózsa Zoltán
Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében