Pajzsmirigy Jód komplex

5 990 Ft

Vegán | Cukormentes | Gluténmentes | Szerves kötésű összetevők

Házhoz szállítási költség: 1.490 Ft | 20.000 Ft értékű rendelés felett ingyenes.

L-Tirozin

Az L-Tirozin támogatja a pajzsmirigy egészségét és anyagcseréjét.
Az L-Tirozin egy aminosav, amit „antidepresszáns” aminosavnak is szoktak nevezni. Gyakran a kedélyállapot és az agyi funkciók javítására használják, illetve az agy-izom kapcsolatra is jó hatással van, ami a sportteljesítményre is jó hatással lehet.
A biológusok úgy látják, hogy a tirozin növeli a dopamin, az adrenalin és a norepinefrin neurotranszmitterek szintjét. Ezek növelése pedig hozzájárulhat a memória és a teljesítmény javításához olyan stresszes helyzetekben, amikor kiemelkedően kell teljesítenünk.
Forrás: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-tyrosine

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tirozin visszafordíthatja a mentális hanyatlást és javíthatja a kogníciót rövid távú, stresszes vagy mentálisan megterhelő helyzetekben.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022395615002472?via%3Dihub
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25797188/

A Jód

A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.
Forrás: (https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:HU:PDF)

A jód azonkívül még számos testi folyamatban vesz részt, melyeknek még csak egy része ismert, de már ezek alapján is elmondható, hogy nehezen létezhetne élet jód nélkül. A legköztudottabb a jód pajzsmirigyhormonok szintézisében betöltött szerepe. Ezek a jódtartalmú hormonok elemi fontosságúak, nélkülözhetetlenek az élethez, és minden egyes sejtünkre hatással vannak.

  • belső és külső elválasztású mirigyek: hasnyálmirigy, a hormonrendszer endokrin mirigyei, könny-, nyál-, izzadságmirigyek stb. (minden váladéktermelő mirigy jódigényes)
  • reproduktív szervek: mellek, petefészkek, méh, férfiaknál prosztata, herék
  • immunrendszer
  • szív és harántcsíkolt izmok
  • a teljes gyomor-bél traktus
  • idegrendszer

Ezek a szervek/rendszerek a jódot nem (csak) mint jódtartalmú pajzsmirigyhormon használják, hanem közvetlenül is felveszik a véráramból mint jodid. Amennyiben alacsony a jódbevitel, elkezdenek egymással versengeni, és mindig lesz, amelyikük nem kapja meg az optimális működéshez szükséges adagokat, s képtelen lesz hosszú távon ellátni funkcióját és megőrizni egészséges szöveti felépítését.

Alapesetben a pajzsmirigyé az elsőbbség a bevitt jódra, mert az élethez nélkülözhetetlen hormonokat termel. A jód szükséges a magzati fejlődéshez, különösen idegrendszerének a kiépüléséhez, de ugyanígy gyermek- és serdülőkorban is fontos a megfelelő jódellátottság. Főleg lányoknál, amikor megindul a mellek, petefészkek átalakulása, mivel ezek igen jódigényes szövetek. A jódhiány az immunrendszerünk támogatásához is szükséges. Ezen felül az egyes immunsejtek közti kommunikációt is elősegíti.

Az idegrendszerünk is használja a jódot, méghozzá közvetlenül mint jodid, nemcsak pajzsmirigyhormon formájában. Az agy-gerincvelői folyadék, a liquor szintén nagy koncentrációban tartalmaz jódot.

A jód egyéb anyagokkal együtt (pl. szelén) a normál szövetstruktúra felépítését is elősegíti. Ami még különleges a jódban, hogy egyszerre képes oxidánsként és antioxidánsként is működni a testünkben. Ez a kettős viselkedés teszi olyan hatékony eszközzé. Tudni kell ugyanis, hogy az egészség egyik fontosabb ismérve az antioxidánsok és oxidánsok közti egyensúly a szervezetben. A jód képes ezt a harmóniát csodálatos módon támogatni.